Nagellack – En guide om nagellack

Nagellack är en lack och emalj som kan läggas på fingernaglar eller tånaglar. Det tillverkas vanligen av nitrocellulosa, etylacetat, kamfer, alkylhartser och olika andra lösningsmedel, t.ex. formaldehydharts. Nagellack kan också innehålla pigment som titandioxid och färgämnen som ultramariner för att färga ytan på nagelplattan böcker. Det finns många billiga nagellack på Luxplus.

Typer av nagellack

Det finns många olika typer av nagellack – vissa innehåller glitter- och skimmerpartiklar, vissa är doftande med fruktdofter och andra har en frostat färg eller kan ändra färg i olika ljus. Till exempel: ”Jag älskar det här vackra varmrosa nagellacket!”

Baslack

Basencoat är det första lagret av nagellack som du alltid ska applicera innan du applicerar någon annan typ av lack. Det hjälper lagret undertill att fästa på dina naglar och kan också skydda dem från missfärgning eller fläckar, som kan uppstå om du inte använder ett baslack innan.

Färgade lack och toplack

Efter att ha applicerat två till tre lager färgat lack ovanpå baslacket kommer nästa lager topplack. Detta hjälper till att förhindra att din omsorgsfullt applicerade manikyr flagnar eller flagnar i upp till fem dagar – så det är viktigt! Precis som alla andra typer av lack finns topplacken i olika utföranden, till exempel matt, glänsande, metallisk och frosty.

Typer av finish

Den yta du applicerar ditt topplack över kommer att variera beroende på vilken typ av nagellack du applicerar. Här är några exempel:

  • Matt – antingen genomskinlig eller ogenomskinlig finish; torkar vanligtvis snabbtShimmer – vanligtvis pärlemoraktigt och något iriserande; täcker ofta bäst i två eller tre tunna lager
  • Glitter – kan ha många olika finishar, men oftast matt; kan kräva ett överlack för att hjälpa det att hålla längre på naglarna
  • Frosted/Flakie – liknar glitter, men mer som små flingor som ser ut som krossad is; behöver några lager innan effekten verkligen syns

Hur tar man bort nagellack

Den semi-permanenta borttagningsprocessen börjar vanligtvis med att ta bort alla smutspartiklaroch olja från nagelplattan och sedan filas. Man kan också använda alkohol i denna process för att avlägsna eventuella rester. Därefter appliceras en limremover med högt pH-värde eller aceton på naglarna som mjukar upp lacket så att det kan avlägsnas helt och hållet med hjälp av bomullsrondeller till en början och senare med en apelsinsticka [sic].

Vad innehåller nagellack

Nagellack innehåller ett antal komponenter – de viktigaste är nitrocellulosa, etylacetat och kamfer. Nitrocellulosa är ett lack som när det appliceras på naglarna torkar snabbt och bildar en jämn film som kan användas under alla typer av finish. Etylacetat är ett lösningsmedel i nagellack, som gör att det fäster bättre på naglarna och påskyndar torktiden. Kamfer hjälper till att förhindra krympning under polymeriseringen och saktar ner härdningsprocessen för långvarig hållbarhet. Lokalbedövningsmedel kan också ingå i vissa typer av lack (t.ex. lidokain) och det kan också finnas pigment eller färgämnen (t.ex. titandioxid eller ultramarin) som kan ändra naglarnas utseende, t.ex. göra dem rosa eller vitare eller ge dem ett metalliskt utseende.

Nagellack innehåller också några mindre vanliga ingredienser – en av dessa är formaldehydharts, som ger snabbtorkande egenskaper till nagellacket och håller det glansigt längre på naglarna. Ett annat exempel är toluen, som bidrar till att hålla alla typer av lack flexibelt medan de torkar på nagelytan.